Mobilya Bakımı, Temizliği Ve Cilası Nasıl Yapılır?

Yazan hhkalayci 09/02/2017 0 Yorumlar

 

Ahşap olan mobilyalar genelde önceden verniklenmişlerdir ve balmumu ile cilalanmış olarak tamamlanmışlardır. Bu sayede bu tür mobilyaların bakımları en aza indirilmiştir. Fakat günlük olarak sürekli kullanılan bu tür mobilyalara düzenli olarak bakım uygulamak gerekir. Bunun için özellikle bu tür mobilyaları cilalı ve temiz tutma sayesinde gerçekleşir. Bu tür mobilya bakımı yaparken aklınızda tutmanız gereken 2 önemli nokta vardır.

 

  1. Bu tür mobilyalarda kirlenen yüzeye kesinlikle cila uygulamayın. Cila bu tür mobilyaların yüzeylerinin alımsız ve donuk görünmelerini neden olurken aynı zamanda ter, kir ve yemek lekelerinin mobilya yüzeyine yapışmasına yol açar.
  2. Mobilyalarınızı cilalarken aşırı derecede cila kullanmamaya dikkat edin. Çünkü düzgün ve iyi bir şekilde sürülmüş olan kaliteli bir cila bol miktarda gelişi güzel sürülmüş bir ciladan çok daha iyi bir iş çıkarır. Mobilyanıza sürdüğünüz cilanın fazla olup olmadığını anlamak için cilalamadan sonra mobilyanıza parmağınızı sürün ve eğer parmağınızı sürdüğünüz yerde herhangi bir iz kalıyor ise o zaman cila fazla uygulanmış demektir.

 

Cilalı olan mobilyalarınızı mükemmel bir görünümde tutmak istiyorsanız günlük olarak tozlarını almalı ve arada sırada yumuşak ve temiz bir bez ile ovmalısınız. Eğer mobilyanız dikkatsiz bir şekilde kullanmış ve yıpranmış ise mobilyanızı ovduktan sonra cilalama işlemi de uygulamanız gerekir. Her ovma işleminin ardına cilalama uygulanmalıdır. Bu sayede mobilyanız eski görünümüne daha hızlı bir şekilde kavuşacaktır.

 

Mobilyanızın yüzeyindeki yapışkan lekelerden kurtulmak için mobilya yüzeyini nemli bezle temizlemekten kaçınmayın. Bu gibi durumlarda hatta isterseniz mobilyanıza özel bir solüsyon dahi hazırlayabilirsiniz. Bunun için 1 litre kadar sıcak su, 1 yemek kaşığı kadar sirke ve ½ çay kaşığı kadar sıvı deterjan ile solüsyonunuzu hazırlayabilirsiniz.

 

Mobilyanızın üzerindeki çözülmüş olan kirin mobilyanın temiz bölgelerine dağılmaması için temizleme bezi kirlendiğinde bezi hemen temizi ile değiştirmeniz ya da durulamak kaydı ile mobilyanın yüzeyini düzenli aralıklar ile silmeniz gereklidir.

 

Silme işleminin ardından vakit kaybetmeden temiz, kuru ve yumuşak bir toz bezi yardımı ile ahşap mobilyanızın damarları yönünde mobilyanızı iyice ovun. Daha sonra ahşap mobilyanızı her zaman cilaladığınız gibi cilalayabilirsiniz. Fakat cila yapmak için küçük bir ipucu isterseniz o zaman cilayı alın ve temiz olan toz bezine sıkın sakın cilayı doğrudan mobilyanın üzerine püskürtmeyin. Sıcak olan toz bezi kullanırsanız cilanın mobilyanızın üzerine daha iyi ve daha eşit bir şekilde yayılmasını sağlarsınız.

 

Silikon spreyler yumuşak olan cila bezinde uygulanır ise verniklenmiş olan ürünlerde dahi iyi sonuçlar verir.

 

Tik ağacı gibi yağlı yüzeye sahip olan mobilyalara yine yağlı bakım uygulamalısınız.
Cilalarınızı karışmaktan ve değiştirmekten kaçının. Çünkü hem birbirlerine uymaz ve hem de birini diğer bir cilanın üzerine uygulamak mobilya renginin solmasına sebep olabilir.

 

Balmumu ile mumlanmış olan antikalarınızda farklı türden bir çözücü orijinal balmumunun gizlemiş olduğu bere ve çukurları ortaya çıkartabilir.

 

Çok sert yüzeye sahip olan mobilyaları temizlemek için saf keten yağı ile ince bulaşık telini ıslatıp temizleyebilirsiniz. Fakat ovma işlemini hafif bir şekilde yapın daha sonra temiz bezler yardımı ile silip normal cilalama işlemini uygulayın.

E-Ticaret Sistemleri